Conform specialistilor, mersul pe bicicleta reprezinta un mod sigur de a te deplasa in caz de necesitate, atata timp cat pedalezi singur, eviti zonele aglomerate si raspecti masurile de igiena.
Germania, Canada, SUA, Mexic sunt cateva din tarile care au extins temporar sau chiar permanent infrastructura pentru biciclete si pentru pietoni in contextul pandemiei de coronavirus, pentru:
- aplicarea distantarii sociale si reducerea riscurilor pe care le presupune transportul in comun
- reducerea poluarii, care se pare ca ajuta la raspandirea particulelor virale
- pe termen lung, reducerea folosirii autoturismului personal
Si noi putem folosi bicicleta in situatiile in care ne este permisa deplasarea prin Ordonanta.
In felul acesta:
- ajungem unde avem nevoie fara a intra in contact cu alte persone
- combatem unele din efectele negative ale izolarii: activitatea fizica redusa si stresul cauzat de schimbarea stilului de viata
Ne-am documentat cu privire la masurile de siguranta pe care trebuie sa le luam atunci cand iesim cu bicicleta si iata ce am gasit.
5 masuri de siguranta pentru a te deplasa bicicleta in timpul pandemiei de Coronavirus
1. Planifica orele si ruta pe care urmeaza sa mergi
√ Limiteaza drumurile la strictul necesar si alege cea mai scurta ruta. Pe cat posibil deplaseaza-te atunci cand circulatia nu este atat de intensa si evita drumurile inguste care nu permit pastrarea distantei de siguranta de min. 1,5m pentru persoanele care vin din directii opuse.
2. Pastreaza distanta pe traseu si la semafor
Oficial, distanta de siguranta intre persoane este de minim 1,5m insa o simulare pe calculator realizata recent sugereaza necesitatea pastrarii unei distante mai mari, mai ales in cazul sportivilor sau al celor care se deplaseaza cu viteza mai rapida decat cea de mers.
! Conform acesteia, atunci cand o persoana este in miscare, particulele provenite din saliva, tuse, stranut etc. pot fi raspandite pe o raza mai mare, infectand pe cei care se afla in spatele respectivei persoane.
Acest studiu recomanda:
√ pastrarea unei distante minime de 10 pana la 20m fata de biciclistul din fata ta, in functie de viteza de deplasare (10m pentru pedalat lejer si 20m pentru un ritm intens)
√ pozitionarea la o distranta de 1,5m in paralel cu o alta persoana decat in spatele acesteia, la aceeasi distanta.
3. Poarta masca sanitara
Daca in spatiile inchise masca sanitara devine obligatorie, pentru situatia in care suntem in aer liber parerile sunt impartite.
Cu siguranta, conteaza:
- cat de aglomerat este traseul pe care urmeaza sa-l parcurgi, daca vei pedala aproape de alti biciclisti, daca vei putea pastra distanta minima de siguranta
- unde urmeaza sa mergi
√ Daca destinatia ta este un spatiu public inchis, de exemplu, cel mai bine este sa iti fixezi masca acasa si sa nu o mai atingi pana cand te intorci.
√ Pedaleaza cu o intensitate mai mica atunci cand porti masca pentru a preveni umezirea acesteia si pentru a nu avea dificultati de respiratie.
√ Poti folosi o bandana speciala pentru sport cu care sa iti acoperi gura. Desi vei putea respira mai bine, aceasta nu ofera acelasi grad de protectie, insa e mai bine decat nimic.
4. Poarta echipament de protectie si circula cu prudenta pentru a nu te accidenta in aceasta perioada
√ Pedaleaza cu atentie si incearca sa anticipezi situatiile periculoase si manevrele soferilor, respecta regulile de circulatie.
√ Asigura-te ca esti vizibil pentru ceilalti participanti la trafic, mai ales daca te deplasezi seara sau in conditii meteo cu vizibilitate redusa.
√ Poarta casca.
√ Asigura-te ca bicicleta functioneaza corect inainte de a porni la drum (cauciucuri, frane etc.)
5. Respecta masurile de igiena pentru prevenirea raspandirii virusului
√ Nu-ti atinge fata pe parcursul calatoriei, mai ales daca ai atins alte suprafete (usi, butoane de lift etc.) sau ai intrat in contact cu alte persoane.
√ Spala-te pe maini imediat ce ajungi la destinatie, fara sa atingi alte obiecte / iei contact cu alte persoane.
Concluzie
Atata timp cat avem o atitudine preventiva si respectam masurile de igiena impuse pentru prevenirea raspandirii virusului, putem folosi bicicleta pentru a ne deplasa in caz de necesitate, bucurandu-ne in acelasi timp si de putina miscare.
Tu te-ai deplasat cu bicicleta pana acum? Cum ai procedat?
Comentarii