5 sfaturi pentru alegerea bicicletei

Noul sezon de pedalat este aproape asa ca poate te gandesti sa iti cumperi (prima) bicicleta. Daca nu cunosti foarte multe lucruri despre biciclete si nu ai idee ce model sa achizitionezi, te sfatuim sa citesti acest articol. 

Nu intram foarte mult in amanunte in acest stadiu, ci punctam niste aspecte cheie de care sa tii cont la inceput pentru a beneficia de confort, siguranta si pentru a pedala cu zambetul pe buze.


1. Nu cumpara bicicleta din acelasi loc in care iti faci cumparaturile de zi cu zi

Ne referim la supermarket-uri, dar si la magazine de jucarii, alte magazine cu “de toate”. Este valabil si la bicicletele de copii, cu tot felul de personaje gen Elsa, Spiderman etc., care sunt foarte atractive pentru cei mici dar au o calitate foarte slaba. Culmea, uneori nici nu costa atat de putin pe cat ar merita, tocmai din cauza desenelor aplicate care umfla pretul.

Pe langa calitatea care lasa de dorit, aceste magazine nu au service de care poti beneficia in cazul defectarii, iar consilierii nu cunosc aspecte tehnice pentru a oferi consiliere.

In schimb, mergi la un magazin specializat de biciclete, unde gasesti produse din materiale de calitate, bine gandite si proiectate, orientate catre confort, eficienta si durabilitate. Alege un magazin care isi cunoaste foarte bine produsele si care are o relatie buna cu clientii, lucru pe care il vei vedea inca de la bun inceput. Consilierii din magazin iti raspund in cunostinta de cauza oricaror intrebari legate de bicicleta care te intereseaza.

Intra in sectiunea >>Magazin<< a site-ului nostru pentru o selectie de biciclete care nu doar indeplinesc cerintele minime, dar le si depasesc cu brio, fiind potrivite chiar si pentru cei mai exigenti dintre voi.


2. Cand pretul platit este foarte mic, de obicei sacrifici din rezistenta, confort, siguranta 

⊗ Vorbind despre buget, este adevarata zicala “cat dai, atata face”. Poti cheltui minimum pe o bicicleta, dar aceasta va fi mai grea, vei pedala greoi si se va strica mai repede. Experienta pedalatului va fi neplacuta si nu din acest motiv ti-ai luat bicicleta, ca sa te chinui, nu?

Fereste-te de promotiile bomba, gen reducere de 75% sau de preturile prea bune ca sa fie adevarate pentru ceea ce ofera bicicleta. De multe ori, chiar nu sunt adevarate.

⇒ Ce suma ar trebui sa aloci pentru a cumpara o bicicleta noua? Iata cateva praguri orientative:

  • sub 1000 de lei. Arunci banii pe fereastra, mai bine inchiriezi, fiindca acele biciclete sunt slabe calitativ, grele si nu ofera un nivel satisfacator de siguranta
  • intre 1000 - 2000 de lei, biciclete decente, minimul la care sa te raportezi atunci cand faci o alegere
  • intre 2000 - 3000 de lei, biciclete de calitate, cu materiale de calitate, ergonomie buna, usoare, rezistente, destinate pentru utilizare ocazionala / hobby
  • intre 3000 - 4000 de lei, biciclete cu echipari mai bune, destinate pentru utilizare sportiva
  • peste 4000 de lei, biciclete orientate catre performanta, zona in care preturile pot creste pana la mii de euro, in cazul riderilor profesionisti

Cu cat bicicleta este mai performanta si mai usoara, costa mai mult si aici ajungem la urmatorul punct.


3. Greutatea bicicletei

⇒ O bicicleta de adulti cantareste 14 - 15 kg, in timp ce una de copii 10 - 12 kg. Tot ce este sub primele valori este foarte bun si cu cat o bicicleta este mai usoara, devine mai scumpa. O bicicleta usoara face manevrarea lejera, la porniri si opriri (aspect important mai ales pentru copii, care trebuie sa sustina cu usurinta greutatea bicicletei atunci cand pornesc si opresc), in viraje si la deal. Pe langa aceste aspecte, o bicicleta usoara este mai usor de pus pe suport, de urcat pe scari sau de ridicat atunci cand ai nevoie.


4. Alege bicicleta potrivita inaltimii tale

⇒ Citeste specificatiile producatorului sau intreaba-i pe consilierii din magazinul specializat, care iti vor recomanda ceva potrivit. O bicicleta prea mica sau prea mare te face sa pedalezi intr-o pozitie incomoda si iti afecteaza articulatiile. In cazul copiilor, o bicicleta prea mare le da batai de cap la pornire si oprire.


5. Cel mai important aspect, stabileste la ce vrei sa folosesti bicicleta si unde o vei depozita

⇒ In functie de aceste lucruri, te poti orienta catre:

  • bicicletele pliabile, usor de depozitat, care insa nu sunt cea mai versatila varianta. Poti iesi la plimbare in zone asfaltate, prin parcuri, dar cam atat. Gropile, trotuarele mai inalte sunt o provocare pentru rotile cu diametru mic si trebuie sa le ocolesti/ sa te dai jos de pe bicicleta pentru a trece peste ele. Viteza de deplasare a acestor biciclete este pe masura rotilor, adica mica. Pozitia de mers este una dreapta, relaxata.
  • bicicletele de oras, cu aspect elegant, potrivite pentru asfalt si iesiri lejere. Pozitia de pedalat este confortabila, dreapta, insa aceste biciclete nu sunt foarte potrivite pentru alte tipuri de teren decat asfaltul. Ai o viteza mai buna de deplasare, insa din cauza dimensiunilor mai mari pot fi greu de depozitat intr-un apartament.
  • bicicletele mountain bike sunt cele mai vandute biciclete pentru ca sunt robuste si versatile. Un MTB este potrivit si pentru a trece in mers peste capcanele urbane (gropi, borduri, aerisiri de canal) in cazul in care ai nevoie sa te deplasezi prin oras, dar si pentru trasee pe drumuri forestiere, poteci etc., in cazul in care mergi cu bicicleta la munte. Pentru o investitie pe termen lung, care sa fie potrivita pentru mai multe tipuri de teren, un MTB este solutia potrivita. Pozitia de pedalat poate fi atat dreapta si relaxata, cat si mai agresiva, orientata catre viteza si competitie.
  • bicicletele de sosea te ajuta sa te deplasezi cu rapiditate in cazul in care iti doresti sa faci ture lungi de asfalt insa nu sunt de folos pe teren accidentat si nu sunt prietene cu capcanele de pe strazile autohtone. Pozitia de mers este una aplecata spre inainte, orientata catre viteza, care poate fi incomoda pentru unele persoane.

Lista de biciclete poate continua in functie de diversele ramuri ale ciclismului, insa, asa cum am spus la inceput nu intram foarte mult in detalii, aceste sfaturi fiind potrivite celor care incep acum sa descopere bicicleta.


Speram ca aceste sfaturi iti sunt utile! Nu uita ca oriunde iesi cu bicicleta trebuie sa fii si responsabil si sa tii cont de siguranta ta si a celor din jur, asa ca verifica daca ai aceste >>6 abilitati necesare oricarui biciclist<<.

Comentarii