Ce sa cumpar, role sau patine cu rotile?

Ce sa cumpar, role sau patine cu rotile? Este o intrebare pe care si-o pun multi atunci cand vor sa se bucure de patinajul pe roti pentru prima data sau dupa mult timp. De asemenea, multi parinti se confrunta cu aceasta dilema atunci cand copiii isi exprima dorinta de a invata mersul pe role.

Daca este o abilitate cu totul si cu totul noua pe care vrei sa o deprinzi, adevarul e ca ambele feluri de role iti vor solicita atat muschii trunchiului si ai picioarelor, cat si echilibrul si coordonarea. Daca ai mai mers in trecut pe un anumit tip de role, atunci este probabil sa ai o inclinatie pentru acel fel si sa ti se para “mai usor”.

Nu in ultimul rand, conteaza cum si unde vor fi folosite rolele, pentru plimbari prin parc sau poate iti doresti sa faci primii pasi de dans pe patine cu rotile.


Cu totii avem preferinte diferite, asa ca hai sa trecem in revista cateva diferente intre rolele fitness (concepute pentru plimbare) si patinele cu rotile, lasandu-te pe tine sa decizi ce ti se potriveste.




Role



Rotile rolelor sunt dispuse in linie, depasind cu putin lungimea ghetei atat inspre varf cat si inspre calcai. Aceasta dispunere in lungime iti poate oferi mai multa stabilitate fata - spate in timpul alunecarii, fata de patinele cu rotile. Rotile patinelor cu rotile se termina chiar sub gheata atat la varfuri cat si la calcaie, oferind o portiune de sprijin mai scurta, astfel incat daca nu iti mentii pozitia corecta poti aluneca pe spate mai usor.

Θ Din cauza suprafetei inguste care ia contact cu solul si pe care te sprijini, la inceput iti soliciti mai mult muschii picioarelor pentru a sta in pozitie verticala. Poate in primele ture vei avea sentimentul ca picioarele oscileaza in interior - exterior, insa exersand vei capata stabilitatea laterala. Este important sa iti mentii piciorul intr-o pozitie neutra, evitand pronatia sau supinatia - inclinarea piciorului spre interior sau spre exerior, cu efecte daunatoare asupra intregii posturi. Cu indrumarea necesara si niste role de calitate, aceasta problema poate fi inlaturata.

 O pereche de role de calitate are specificatiile tehnice si prinderile necesare (de obicei cu catarama si cu velcro), oferind piciorului suportul necesar.

 Dispunerea si caracteristicile rotilor permit rolelor sa ruleze mai usor, in functie si de specificatiile tehnice ale fiecarui model, desigur. Pentru copii acest lucru reprezinta un avantaj deoarece pot rula cu usurinta chiar daca nu au invatat inca sa faca miscarile in totalitate si nu se vor descuraja. Adultii se vor bucura ca pot mentine o viteza medie sau vor rula pe o distanta mai lunga fara sa faca un efort prea mare.

 De asemenea, rolele in linie ruleaza mai usor peste mici denivelari, crapaturi sau obstacole (pietricele, ramurele etc.)

Θ La inceput poate fi mai dificil sa faci viraje stranse sau intoarceri din cauza ca nu esti obisnuit cu lungimea sinei, pana cand te obisnuiesti si inveti sa folosesti laturile interioare/ exterioare ale rotilor.

 Frana este amplasata la calcai, iar miscarea pentru franare se realizeaza destul de usor, prin pozitionarea piciorului cu frana inainte si ridicarea varfului. Pentru a invata sa pui frana este nevoie sa stii care este pozitia corecta si cum sa iti distribui greutatea, lucruri pe care le poti invata la antrenamentele de Initiere Role la ECHILIBER.


>>Stii sa mergi pe role dar nu poti sa te opresti? Vino la cursuri pentru a invata sa pui frana in siguranta!<<



 Patine cu rotile


 Dispunerea rotilor, doua in fara, doua in spate, ofera o suprafata mai mare de sprijin, asemanatoare pantofilor sport, asa ca nu mai este asa dificil la inceput sa mentii pozitia verticala a picioarelor.

Θ Insa, asa cum am mentionat mai sus poate fi o provocare mai mare sa mentii echilibrul fata - spate in timpul mersului, avand senzatia la inceput ca patinele cu rotile iti fug de sub picioare. Deprinderea pozitiei corecte joaca un rol foarte important pentru a evita cazaturile atat de neplacute pe spate.

 Unii incepatori pot considera un avantaj faptul ca patinele ruleaza mai incet, avand un sentiment mai mare de siguranta. Insa nu vei fi incepator prea mult timp si poate vei dori sa mentii o viteza normala fara prea mult efort sau sa te plimbi pe o distanta mai mare.

 Patinele cu rotile sunt consacrate pentru spatii inchise sau alei cu asfalt neted, exceland la miscarile de dans, de exemplu.

Θ In parc, poate fi o provocare sa rulezi peste micile obstacole (mici pietricele, crengute, denivelari), deoarece patinele cu rotile sunt mai sensibile la acestea.

Θ Franele sunt amplasate la varfuri, piciorul care franeaza aflandu-se in spate, pe varf, in timpul miscarii, ceea ce poate reprezenta un grad de dificultate mai mare.



Dupa cum spuneam, oricare aceste 2 variante te va solicita intr-o masura mai mare sau mai mica in functie de:


  • nivelul tau de motricitate
  • daca iti este frica sau nu
  • daca stii exact ce pozitie trebuie sa ai si ce miscari trebuie sa faci pentru a invata cu cat mai putine riscuri



Iti recomandam sa achizitionezi o pereche de role de calitate si sa porti echipamentul complet de protectie (casca, cotiere, palmare, genunchiere) si sa exersezi. Cu fiecare iesire te vei misca mai natural si vei avea mai multa incredere.


Apeleaza la cursurile de Initiere role la ECHILIBER pentru a minimiza riscurile pe care le presupune invatarea acestui nou sport.


In felul acesta inveti corect din prima, fara sa iti formezi deprinderi gresite, mai greu de corectat ulterior. De asemenea primesti atat informatiile cat si exercitiile necesare pentru a invata tot ce ai nevoie de a te bucura de plimbari pe role.

Comentarii