Cum schimbi corect vitezele bicicletei? 3 sfaturi pentru incepatori

Ti s-a intamplat vreodata sa simti ca apesi pedalele in gol sau sa te opresti in timpul unei urcari deoarece pedalatul era mult prea dificil?


Probabil de-abia ai invatat sa mergi pe bicicleta sau nu te-ai plimbat foarte mult, insa de acum iti doresti sa faci mai multa miscare in aer liber si, mai ales, sa tii pasul cu prietenii tai atunci cand iesiti la pedalat :)


Notiuni elementare despre vitezele bicicletei

  • In general, bicicletele au un set de foi (schimbatorul de pe partea stanga) si unul de pinioane (schimbatorul de pe partea dreapta).
  • In timpul unei plimbari, vei schimba cel mai des pinioanele - cel mai mic pinion corespunde vitezei 7, 8, 9 (sau cate viteze are bicicleta ta) si cel mai mare pinion vitezei 1.
  • Modul in care schimbi vitezele poate afecta durata de viata a componentelor (lant, foi si pinioane), asa ca este important sa acorzi atentie acestui aspect.


3 sfaturi pentru a schimba corect vitezele bicicletei


Sfatul nr. 1: Pe un teren plat, asfaltat, schimba treptat vitezele si observa cum pedalezi cu fiecare

  • Pentru inceput, poti ramane pe foaia medie si te poti juca doar cu pinioanele.
  • Intr-o explicatie foarte simpla, la cele mai mici viteze (1 sau 2) apesi pedalele foarte usor, fara sa simti rezistenta, lucru util cand abordezi un teren dificil (pamant, nisip) sau cand urci un deal.
  • La vitezele medii (3, 4, sau 5) simti o rezistenta medie in pedale, acestea fiind potrivite pentru un ritm lejer de pedalat si un teren normal.
  • La vitezele cele mai mari ( 6, 7, 8 etc.), simti cea mai mare rezistenta in pedale, lucru util atunci cand vrei sa pedalezi cu viteza pe un teren plat sau la vale.


Sfatul nr. 2: Momentul in care schimbi viteza este esential

  • Dupa ce observi ce fac pinioanele, exerseaza folosirea corecta in functie de tipul de teren si viteza de deplasare. De exemplu, daca te deplasezi cu o viteza medie sau mare pe un teren plat si schimbi pe pinioanele inferioare, vei simti ca apesi pedalele in gol, lucru care s-ar putea sa te dezechilibreze.
  • Nu schimba niciodata vitezele stand pe loc si incearca sa pedalezi lin in momentul in care le schimbi.
  • Schimba vitezele treptat, una cate una, pana cand simti ca pedalezi confortabil, nu le schimba rapid, in acelasi timp.
  • Evita situatiile in care schimbi viteza in timp ce pedalezi din greu, la deal, de exemplu. Selecteaza pinionul potrivit inainte de a pune forta in pedale.


Sfatul nr. 3: Atentie la pozitionarea lantului

  • Este important sa cunosti, macar la un nivel elementar, felul in care functioneaza schimbatorul de viteze al bicicletei, pentru a-i prelungi durata de viata.
  • De exemplu, evita sa folosesti foaia mare (viteza 3) cu pinionul mare (viteza 1) sau foaia mica (viteza 1) cu pinionul mic (viteza 7, 8, 9 sau cate viteze are bicicleta), combinatii care pozitioneaza lantul in X si care duc la uzarea rapida a componentelor.
  • Foloseste in schimb foaia medie (viteza 2), care poate fi combinata cu toate pinioanele.


La inceput poate sa ti se para tricky sa schimbi vitezele, insa daca exersezi si tii cont de sfaturile noastre, vei ajunge sa folosesti schimbatoarele corect si eficient in orice situatie.


Invata cum sa schimbi vitezele si iti perfectionezi abilitatile pe bicicleta la cursurile ECHILIBER:

>>Initiere Bicicleta Adulti<<

>>Invata mersul pe bicicleta - curs online<<

>>MTB Intro<<


Spor(t)!


Sursa foto: Mountain photo created by jannoon028 - www.freepik.com


Comentarii