Conform unei statistici recente, 45% din accidentele cu bicicleta sunt cauzate de propriile erori, 18% de vehicule cu motor, 17% din cauza altor biciclete, 4% din cauza masinilor parcate, 8% din cauza animalelor iar 8% din alte cauze. Asta inseamna ca mai mult de jumatate din accidente se intampla din cauza manevrarii incorecte a unei biciclete.
Cand iesi cu bicicleta, fie ca vrei sa te relaxezi prin parc sau ca ai un drum de facut prin oras, este responsabil din partea ta sa ai un minim de abilitati necesare pedalatului si sa respecti regulile de circulatie, pentru a maximiza siguranta ta, dar si a celorlalti.
Este normal ca atentia si abilitatile sa fie sporite in cazul in care iesi in trafic, in paralel cu o buna cunoastere si respectarea legilor. Insa si in parcuri se intampla o multime de accidente cauzate de aglomeratie, neatentie, lipsa orientarii in spatiu si un control slab al bicicletei.Ce trebuie sa stim inainte sa iesim cu bicicleta la plimbare?
Iata 6 abilitati necesare oricarui biciclist
1. Oprirea in siguranta in orice situatie si anticiparea situatiilor riscante
Chiar daca circuli doar in parc, trebuie sa respecti un minim de reguli (atentie sa nu incomodezi alte persoane, sa folosesti pistele de biciclete / partea dreapta a aleii, sa te asiguri la intersectia cu alte alei, sa nu pedalezi cu viteza etc.) Oprirea in situatii de urgenta (fuge un copil in fata bicicletei tale) se face in siguranta doardaca circuli tu cu atentie, te uiti in jurul tau si poti anticipa un eventual pericol. De asemenea, este important sa fii stapan pe modalitatea de franare, sa nu te panichezi, uitand sa apesi franele si punand picioarele jos din mers.
Orice biciclist se confrunta cu situatia in care trebuie sa faca o intoarcere. O tehnica nepotrivita si lipsa orientarii poate duce la cazaturi, fie ca te afli pe strada sau pe aleile parcului. Ps. Daca pui picioarele jos nu se cheama ca stii sa mergi pe bicicleta :)
3. Pedalatul prin spatii inguste/ la viteza mai mica
...fara sa eziti, miscand ghidonul haotic. Inco o data, picioarele jos nu sunt o optiune nici pe o poteca ingusta, cu atat mai mult pe langa o bordura pe strada.
4. Pedalatul in panta si in rampa
Multe accidente se intampla in panta din cauza franarii incorecte, a pierderii controlului si a starii de panica indusa de aceasta situatie. De asemenea, exista situatia de a nu putea pedala in rampa din cauza tehnicii neadecvate sau a felului incorect de a schimba vitezele. O oprire brusca in rampa din cauza ca nu mai poti pedala incomodeaza de asemenea alti biciclisti care circula in spatele tau.
5. Trecerea peste obstacole
In procentajul de 45% accidente cauzate de propriile erori intra si felul in care sunt abordate bordurile, gropile, santurile si altele. Cele mai comune cazaturi cu bicicleta sunt cauzate de obstacole care, culmea, nici nu trebuie sa fie atat de mari precum crezi ca sa te puna in dificultate.
6. Mersul cu o mana / semnalizare
In cazul pedalatului in trafic, trebuie sa poti merge lejer cu o mana pe ghidon, fara sa eziti sau sa schimbi traiectoria. Insa si in parc sunt situatii de moment care te pot face sa iei o mana de pe ghidon din instinct. Gandeste-te ce faci prima oara cand iti intra o musculita in ochi.
_____________________________________________________________________________________________________
Daca nu stapanesti aceste abilitati, fii un biciclist responsabil si invata-le inainte de urmatoarea iesire cu bicicleta.
In contextul in care strazile, parcurile devin tot mai aglomerate, tu esti singurul in masura sa ai grija de tine.
Cursuri recomandate pentru a deprinde abilitatile necesare oricarui biciclist:
- >>Invata mersul pe bicicleta<< curs online. Ai 18 clipuri cu teorie si exercitii pentru a invata sa te descurci in cele mai comune situatii cu care se confrunta un biciclist
- >>City Safety<< invata sa manevrezi in siguranta bicicleta printre capcanele urbane
- >>Initiere Bicicleta Adulti<< invata corect mersul pe bicicleta si dezvolta cu incredere echilibrul pe doua roti
Comentarii